Seminaaria ja selvityksiä

Kuva uusi

Nurmijärven luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita kokoontui maanantai-iltana Kiljavan Opistolle seminaaraamaan metropoli- ja kuntajakoselvitysasioiden sekä kunnan palveluverkkoselvityksen tiimoilta.

Metropoli-asiassa kuultiin alustuksena kunnanjohtaja Behmiä sekä konsultteja Asikainen ja Kemmi. Työryhmissä arvioitiin eri kuntaselvitysaluevaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Juurikaan mitään uutta ei rajoitetussa ajassa saatu asiassa irti. Jonkinlaisen huomion ansainnee se, että hyviäkin puolia joistain vaihtoehdoista löydettiin.

Samalla saatiin infoa kuntalaiskyselyn tuloksesta. Vastanneita oli 256 henkilöä – eniten ikäluokasta 41-60 v (52%). Kiinnostusta riitti myös vanhemmilla eli yli kuuskymppisillä 19% verran. Nuorisoa asia ei juurikaan ollut hetkauttanut – alle 25-vuotiaita vastaajia oli vain 8 %. Naiset olivat miehiä aktiivisempia luvuin 67% – 33%.

Suosituimmat selvitysalueet kuntaliitokselle olivat vastaajien mielestä:
– Nurmijärvi-Hyvinkää n. 41 %
– Ei mikään n. 32 %
– Kunnanjohtajien 8 kunnan malli n. 29 %
– Nurmijärven jakaminen Vantaalle ja Hyvinkäälle n. 19 %
– Vihtijärven liittäminen Nurmijärveen n. 18 %
– Joku muu n. 8 %.
Prosentit huitelevat yli sadan eli myös useampia vaihtoehtoja on voinut valita.

Tuo Nurmijärvi-Hyvinkää-vaihtoehto sai jokaisessa kunnan osassa vähintään 30 %:n kannatuksen. Kunnanjohtajien mallia kannatettiin tasaisesti 25-35 % edestä koko kunnan alueella.

Kirkonkyläläisten suosikit olivat tasapäin “Ei mikään” ja Nurmijärvi-Hyvinkää n. 45 % kannatuksella.
Klaukkalassa ollaan mieltyneitä selvityksestä kunnan jakamiseen Hyvinkäälle ja Vantaalle. Noin 36 % klaukkalalaisista piti tätä järkevimpänä selvitysalueena.
Rajamäkeläisistä perästi 60 % pitää Nurmijärvi-Hyvinkäätä parhaana selvitysalueena.
Muualla kunnassa vaihtoehto “Ei mitään” on ykkönen.

YLE kysyi meiltä Keski-Uudenmaan kuntien valtuutetuilta mielipidettä kahdeksan nykykunnan muodostamasta suurkunnasta. 189 valtuutettua 386:sta vastasi ja tulos kysymykseen “Kannatatko jättikunnan perustamista?” oli:
– 69 EI
– 62 Ei osaa sanoa
– 58 KYLLÄ

Suurinta vastustus on Nurmijärvellä, jonka 33 vastanneesta 25 vastusti, 6 oli vaiti ja vain kaksi kannatti suurkuntaa. Nurmijärven sijainti erillään muista taajamista koetaan ongelmalliseksi. Suurkunnassa Nurmijärvi ja sen pienehköt taajamat jäisivät soittelemaan lehdellä.

Suurinta kannatus on odotetusti Tuusulassa, joka pelkää kunnan jakamista selvitysmiesten ehdotuksen mukaisesti ja Sipoossa, joka pääsisi livahtamaan Helsingin syleilystä

Myös Keravalla ja Pornaisissa suurkunnalle löytyy enemmän kannatusta. Nurmijärven lisäksi Hyvinkäällä, Mäntsälässä ja Järvenpäässä suurkunnan vastustajia oli enemmän.

Tuo tulos vahvistaa aiemmin esittämääni olettamusta, että 8 kunnan yhdistämishanke on vahvasti Tuusula-Kerava-akselin masinoima hanke, jota Sipoo innokkaasti tukee.

Vaikka suurkunnalla olisikin joitakin etuja kuten vahva asema Suomen kolmanneksi suurimpana kuntana, niin itseäni epäilyttää se, että liittoutuman liikkeellepaneva voima ovat ulkoiset uhkakuvat – kenellä se on kunnan pilkkominen Vantaalle, kenellä Helsingin ahnaat aikeet. Jos lähtökohdat ja motiivit olisivat positiivisemmat, niin hankkeeseen voisi hieman uskoakin. Nyt ei sytytä.

————————

Kunnan palveluverkkoselvitykseen palaan blogissani päivän parin päästä. Siinä onkin kunnanvaltuustolla ihmettelemistä ensi kesänä.

————————

010

Uudella järkkärilläni ottama kuva Myllykoskelta. Tuoksuista päätellen Riihimäeltä on taas tullut terveisiä ylijuoksutusten muodossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.