Peräsmies 30 v.

Peräsmies

Sarjakuva-artisti Timo Kokkilalta Tampereelta tuli viesti. Hänen tunnetuin sarjakuvahahmonsa – legendaarinen supersankari Peräsmies – täyttää kuluvana vuonna miehekkäät 30 vuotta.

Timo on puuhamies vuosittaisilla Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla. Tämän vuoden festivaalit ovat jo ensi viikolla eli 20.-24.3.2013 ja ne järjestetään ns. Siperian alueella Tampereella. Siellähän sijaitsevat Finlaysonin alue, mediamuseo Rupriikki ja Werstas.

Timo infosi, että sunnuntaina 24.3.2013 klo 12.00-13.00 festivaalien ohjelmassa on Vooninki-salissa pidettävä “Peräsmies 30 v. & poika 10 v.” tilaisuus, jossa ohjelman mukaan “Timo Kokkila kertoo Pahkasian pahanhajuisen supersankarin historiasta ja nykyisistä toisen polven pörinöistä Koululaisessa”.

Timo ilmoitti kutsuneensa paikalle itsensä lisäksi muutamia Peräsmiehen ja Peräsmiehen pojan historiaan liittyviä ja henkilöitä – etunenässä luonnollisesti hahmon toisen ideoijan Sami Laitalan. Kutsu tuli myös minulle, koska 90-luvulla tein neljä Peräsmies-käsikirjoitusta, jotka Kokkila piirsi ja Pahkasiassa julkaistiin. Taisipa yksi käsikirjoittamani Peris-sarjis olla mukana Minä Peräsmies-DVD-pelin mukana olleessa sarjakuvavihkosessakin.

Arkistoja ja muistia kaivellessa löysin tällaiset Peräsmies sarjakuvat, joihin olen joko yksin tai Kokkilan kanssa yhdessä tehnyt kässärin:
– Peräsmies (Pahkasian 20 vuotisbileissä), kaksisivuinen sarjis, pahkasika n:o 62 vuonna 1995
– Peräsmies (Puhelinseksibisnekset), kaksisivuinen sarjis, Pahkasika n:o 64 vuonna 1995
– Peräsmies goes SA-INT, kolmisivuinen sarjis, Pahkasika n:o 68 vuonna 1996
– Peräsmies (Pesäpallo case), kaksisivuinen sarjis, Pahkasika n:o 73 vuonna 1998

Pienellä ja vaatimattomalla osuudella olen siis ollut jättämässä hajujälkeni suomalaisen sarjakuvataiteen historiaan. Tästä ylpeänä ja iloisena tarkoituksenani on suunnata viikon päästä juhlistaman Peräsmiehen ja poikansa vuosipäivää Tampere Kuplii sarjakuvafestivaaleille.

Suosittelen tapahtumaa myös muille sarjakuvakulttuurista kiinnostuneilla. Ohjelma on monipuolinen ja tapahtumia riittää joka päivälle. Kuuleman mukaan Rupriikissa olisi nähtävillä myös Suomen kuuluisin vahamonistuskone. Se, jonka Paretskoi kähvelsi rikoskumppaneidensa (rikos vanhentunut) kanssa helsinkiläisen kerrostalon vinttikopista. Sillä masiinalla veivattiin ensimmäiset Pahkikset.

Tampere Kuplii netissä: http://2013.tamperekuplii.fi/
Peräsmies netissä: http://www.saunalahti.fi/tkokkila/peris.htm
Tampere Kuplii ja Peräsmies löytyvät myös FB:stä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.