Nuijan heilutusta

IMG_2290

Nurmijärven uuden asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan ensimmäinen kokous saatettiin kunnialla loppuun ja pöytäkirja odottaa tarkastajien allekirjoitusta ja julkaisua. Itse känään kunnantalolla nimeni siihen rustaamassa. Päätöksentekoelimien pöytäkirjat allekirjoittaa ensin sihteeri ja puheenjohtaja, jonka jälkeen kaksi pöytäkirjantarkastajaa ne vielä käy läpi ja signeeraa. Tämä jälkeen pöytäkirja on julkaistavissa mm. kunnan web-sivuilla.

Asialista oli kohtuullisen pitkä ja kuten ennakoin – myös kokous venähti kolme ja puoli tuntiseksi. Se alkaa olla tehokkaan kokouksen äärirajpoilla. Väliin asialistoilla on pakollisia vuosikiertoon kuuluvia asioita asioita, joita ei voi lykätä. Niin tälläkin kertaa.

Kuuleman mukaan tekninen lautakunta oli istunut viimeksi melkein neljä tuntia, joten samaa tautia on ollut liikenteessä muuallakin.

Kokouksessa kuultiin myös Ali-Tilkan asemakaavaluonnoksen laatinutta arkkitehtia. Se vei hieman aikaa.

Yksi perusperiaatteista lautakuntatyöskentelyssä on, että lautakunnassa esitettyjä puheenvuoroja ei retostella tai esitetä julkisuudessa.. Tätä tapaa tulen itsekin noudattamaan. Aiempina vuosina olen usein esittänyt oman kantani julkisuudessa listan asioihin ennalta – nyt puheenjohtajana ollessa tulen tällaisiakin ulostuloja tarkkaan harkitsemaan. Tehdyistä päätöksistä kukin voi oman mielipiteensä kertoa, mutta lautakuntien kokoukset ovat pääsääntöisesti suljettuja, eikä siellä esitettyjä puheenvuoroja tuoda julkisuuteen – ei etenkään muiden sanomisia.

Nyt tehdyistä päätöksistä tulee varmaan jonkin verran keksustelua herättämään Kirkonkylän Toimelan kaavaan liittyvä lautakunna päätös. Edellisellä kerrallahan kunnanhallitus päätyi toisenlaiseen ratkaisuun kuin lautakunta – saa nöähdä miten käy tällä kertaa.

Itse kokous meni pitkästä kestosta suhteellisen sujuvasti ja asiat käsiteltiin kohtuullisen ripeästi. Olen tiedostanut, että puheenjohtajan nuijankopautusherkkyys on suoraan verrannollinen kokouksen kestoon. Itse oletan, että jäsenet ovat tutustuneet kokousmateriaaliin ennalta ja tietävät jo kokoukseen tullessa mihin asioihin ittavat kantaa ja mistä haluavat lisätietoa. Kun puheenvuoropyyntöjä ei ole esitetty, niin keskustelu päättyy. Mikäli puheenjohtaja ryhtyy pumppaamaan osallistujilta kannanottoja ja mielipiteitä, eikä osaa lopettaa keskustelua, niin lyhyenkin listan käsittelyyn saa kulumaan useita tunteja. Tällaisestakin on valitettavasti kokemuksia.

Ensi viikolla onkin vuorossa kunnanvaltuuston kokous. Palataan listan asioihin, kun agenda on julkaistu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.